søn, 03/02/2013 - 14:03

FAQ

Af Jeppe S Knudsen - Aarhus Biblioteker

Hvad er eMusik?

eMusik er et tilbud til folkebibliotekernes brugere, der skal guide dem gennem junglen af tilgængelig online musik, og inspirerere dem til at lytte til musik, de ikke vidste, de ville kunne lide, samt berige denne musik med information. eMusik er vores bud på en moderne, biblioteks-initieret formidlingsplatform, der vejleder, henviser og inspirerer, fordi vi mener, at formidling og udvælgelse af kvalitetsmaterialedet er en central biblioteksopgave. Vi opererer på de platforme, brugerne i forvejen benytter. Bibliotekets brugere har i dag adgang til musik på så mange andre platforme og tjenester, f.eks. YouTube, Spotify og WiMP, så vi er kommet til et punkt i den digitale musikverden, hvor det kan diskuteres, om det er bibliotekernes opgave at give adgang til musikfiler. eMusik vil heller give adgang til musik. eMusik handler om at formidle den musik, som brugerne allerede har adgang til og derved hjælpe brugerne med at finde den rigtige musik.

Hvem kan trække på eMusiks indhold?

eMusik er et tilbud til landets biblioteker, så de kan opkvalificere deres musikformidling, hvis de har lyst. eMusik handler om fri og lige deling af indhold og den eneste forudsætning for at kunne trække indhold fra eMusik, er at man bidrager til eMusik.

Hvad kan eMusik som kommercielle streamingstjenester, der også lægger vægt på formidling ikke kan?

I modsætning til andre streamingstjenester er eMusik et ikke-kommercielt foretagende. Vi lægger en biblioteksfaglig vinkel på formidlingsindhold, og vi sender folk videre ud i de mange spændende afkroge af nettet, der beskæftiger sig med musik, der ikke umiddelbart får talerør på mainstream medier. Vores fokus er ikke på top 20 hits, men på uopdagede perler fra den musikalske undergrund.

Hvor kommer musikken fra?

eMusik søger samtidig i mange forskellige musikressourcer, herunder Spotify, WiMP, YouTube og bibliotek.dk (efter de fysiske CDer, noder, bøger om musik). Det er op til brugeren selv, hvilken musikkilde denne vil benytte til at afspille musikken.

eMusik vil gerne støtte kunstnerne. Vi anbefaler på det kraftigste, at man betaler for det musik, man hører. Køb evt. et abonnement til WiMP, Spotify eller en anden streamingtjeneste efter eget valg, eller find den bedste pris på musikken både i fysisk og digital form hos Airplay Music. Du finder dem her: http://www.airplaymusic.dk/

Hvad er bibliotekernes hovedopgave?

Bibliotekernes hovedopgave er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Til det har vi behov for en bredere vifte af redskaber end blot materialer. Biblioteket er til for brugerne, ikke bøgerne, hvilket vil sige, at vi mener fokus bør være på brugerne mere end på bibliotekets materialer.

Hvilke udfordringer er bibliotekerne blevet stillet over for de seneste år?

Bibliotekerne har over de seneste år været udfordret af stigende digitalisering af materialer, samt et informationsoverload, der konkret betyder, at mængden af tilgængeligt materiale stiger eksponentielt, samtidig med at adgangen til digitale materialer bliver lettere. Dette har skabt nye brugervaner og et stigende behov fra brugernes side om at blive guidet i retning af det rigtige materiale. Hvordan løser bibliotekerne så disse udfordringer? For os kan det at stille materialer til rådighed ikke længere stå alene. Materialer skal kobles med noget mere. Bibliotekerne skal forsøge at koble det fysiske rum, de fysiske materialer og de online tilbud bibliotekerne udvikler. Og det skal gøres med fællesskaber om kultur og læring som omdrejningspunkt.

Er eMusik en konkurrent til andre streamingstjenester?

Vi er IKKE en konkurrent til nogen. Vi er et openSource/openContent supplement til alle streamingstjenester. Formidlingstiltag produceret af bibliotekerne udgives under en Creative Commons licens.

Hvilket redaktionelt snit lægger eMusik?

Vores fokus er på selv formidling af musikken, ikke musikken i sig selv. Vi vægter det danske og klassisk musik, især inden for smalle genre. Vi ser det som en fornem opgave at give et talerør til det dansk musikalske vækstlag, som ellers har svært ved at få taletid i mainstream medier.

Hvem deltager i eMusik?

eMusik har pt. officiel deltagelse fra bibliotekerne i København, Aarhus, Gladsaxe, Helsingør, Viborg og Køge, samt Dansk BiblioteksCenter (DBC), der bidrager med formidlingsindhold, kvalificering af metadata og udvikling og implementering af eMusiks søgefunktion. Derudover bidrager forskellige vækstlagskunstnere og festivaller med kuratering. eMusik præsenterer også en samling af de bedste danske musikblogs.

Kan eMusik benyttes på mobile platforme?

eMusik kan benyttes mobile platforme. Man kan afspille musikken fra smartphones og tablets, hvis man er premium-bruger af en af streamingstjenesterne.